Armata, pentru îndeplinirea obiectivelor din teatrul de operațiuni, are oarescare servicii mai puțin vizibile, dar fără de care nu se poate. Politia Militara, care ii aduna pe dezertori, Direcția de Informații a Armatei, care aduna informații despre inamicul Covid si, bineînțeles, Centrul de Operații Psihologice din cadrul Statului Major General al , condus din 2014 de colonelul Sorin Cirstea. Militarii din acest centru au condus cu succes operațiunile PSYOPS- NATO din Kosovo si Afganistan, pentru influențarea populației civile din teatrul de operatiuni in scopul câștigării luptei împotriva inamicului.
Pe vremea lui Ceaușescu, pentru controlul mulțimilor, se utilizau serviciile unui mare psiholog ,profesor dr. Paul Popescu Neveanu, pentru a nu se apela la bulanul miliției. In ziua de astăzi ar trebui sa se găsească un urmaș ca sa nu ajungă sa fie nevoie de bulanul lui Vela. Când au fost momente de criza de management ,cauzate de incompetenta șefilor furnizați de rezervele de cadre ale partidelor, s-a apelat la armata ca sa se dreagă busuiocul. Armata avea in 2019 un grad de încredere de 64%. Armata a preluat controlul după distrugerea Institutului Cantacuzino la presiunea intereselor imobiliare, tot armata a fost pusa la conducerea spitalelor din Suceava, Deva, Sibiu, unde managementul numit politic a produs catastrofe. În primăvara armata a fost obligata sa scoată HUMVEE-urile in strada ca sa trimită populației un mesaj ca totul este sub control. De ce este nevoie de armata in strategia de vaccinare? Probabil ca după brambureala cu DSP-urile din ultimele 10 luni nu se poate merge pe strategia clasica de vaccinare. In armata ordinul se executa nu se discuta, nu exista program fix de munca, zile libere, sporuri de antena, sindicat .Este clar mai ieftin. Si daca iese prost, are de unde sa scadă gradul de încredere. La partidele politice unde gradul de încredere era 11,8% in 2019 ar fi un dezastru .
Sarcina vaccinării pusa pe umerii armatei este dovada eșecului administrației civile si pe termen lung deschide calea către o administrație militara, așa cum a fost in primele luni de pandemie, când Romania a fost condusa prin decrete militare. Pe de alta parte se vede cat de eficienta logistic a fost armata romana pentru ca aliaților lor americani le-a trebuit o luna ca sa își recupereze tancurile folosite într-o aplicație comuna la noi. Și așa ajungem la cine reprezintă astăzi armata in lupta cu inamicul Covid. Un lt.col de 38 de ani, cu cinci colonei ierarhic superiori in secția Clinica Boli Infecțioase si Tropicale din SUUMC. Acesta se substituie in atribuțiuni de influențare a opiniei publice colonelului Cirstea, apelând la influencer-ite si maneliști. Ne trezim din nou cu un grup de comunicare strategic struțo-cămilă. Toți aleși pe sprânceană de performantul Lui guvern. Continui sa mă întreb de ce ,măcar in armata ,nu s-a respectat ierarhia militara. Ne-a explicat cineva care au fost criteriile ? Sau se aplica si in armata metoda de promovare din DSP uri. Care este limita competentei șefului campaniei de vaccinare anticovid? A preluat INSP-ul si DSP-urile? A preluat in subordine personalul medical civil care va înțepa oamenii? Oare mi-a scăpat din vedere decretul de mobilizare in timp de pace? Daca jobul lui este numai sa distribuie vaccinul pana la poarta cabinetului medical de ce nu o face Direcția de Logistica a Armatei sau Direcția de Personal si Mobilizare a Armatei? Bref, politicienii au pus sa scoată cartoful fierbinte din foc pe un pusti de 38 de ani sărind 5 colonei superior ierarhic in lanțul de comanda. Care au fost meritele Alesului? (eNational.ro noiembrie 2020)