(remember 2022)

Zilele astea in Bali liderii lumii se întâlnesc să discute despre problemele lumii. Ce frumos! Au ceva in cap in afara de cocoloașe ? Mai nimic. Europa vrea să discute despre criza economică care o îngenunchează.  Pentru că este divizată de interesele țârilor fanion in problema Ucrainei. Fiecare pupă condurul Chinei , care are un lider care va dicta regulile economice in anii care vin. Pentru că toți depind de produsele ei, ca să potolească nevoia de consum cu produse ieftine, a populației sărăcite care i-a ales, democratic, cu „cocoloașe”.  Piața criptomonedelor se afla in situația băncilor din anii 30. Ce conjunctură belicoasă!

Biden vrea  sprijin chinezesc care să atenueze presiunile economice interne generate de diviziunea electoratului american in problemele generate de inflație, generată la rândul ei de politici aberante de protecția „mediului” in lumea gunoaielor  fără număr.  Franța vrea sprijin ca să ocupe poziția Germaniei in Europa după plecarea lui Merkel si eșecul lui Scholz intr-ale politicii globale. Italia si Franța sunt la cuțite in problema imigrației ilegale din nordul Africii.  Vor sa delege Italiei toate responsabilitățile si costurile , iar Franța vrea sa se ocupe de „comunicarea” mesajelor  de susținere a cauzei. Turcia își joaca rolul de mediator in regiune cu consecventă. Acum ca Egiptul a fost scos din ecuație. Doar că din in când i se aduce aminte cu ingeniozitate ca nu totul poate fi controlat dacă nu te aliniezi corect in fluxul global. Mai așteaptă Suedia intrarea in NATO fără ca problema kurzilor sa fie pe agendă? In timp ce așteaptă , Suedia se întreabă dacă să intrăm in Schengen sau nu. Romania s-a grăbit să voteze pentru intrarea Suediei in NATO, suedezii se gândesc  să dinamiteze intrarea României in Schengen.

Când regulile jocului diplomatic sunt încălcate unii  deștepți câștigă alții , proști, pierd. Democrația cu cocoloașe este la ordinea zilei .Alegerile de mijloc de mandat in SUA sunt relevante ca exemplu: Voturi pentru persoane decedate, voturi blocate la exprimare din cauza unor blocaje ale echipamentelor (Arizona) ,votanți fără acte doveditoare, vot prin corespondenta neverificat/Scindarea republicanilor  generata de frustrările lui Trump , responsabil pentru pierderea controlului Senatului prin candidații sprijiniți/ Trump cel care a apelat la amenințarea cu dosare compromițătoare la adresa lui DeSantis, mare câștigător al alegerilor. Când ai o tara aliată , in care iți pui toate speranțele si care la rândul ei este măcinată de lupte interne ,mai poți sa iți menții încrederea că la nevoie sare in apărarea ta ? Un partener divizat de conflicte interne mai poate asigura stabilitate? Când America este divizată doctrinar si UE este in genunchi economic in mijlocul competiție pentru putere intre Franța si Germania mai poate Romania sa fie liniștită cu războiul la graniță? Cine-i Romania pe hartă? O tara mică , tristă ,plină de umor ,care-i tara mea. O putem salva din tsunami-ul care vine?  In nici un caz cu un vot intr-un singur tur la locale! Când lumea o ia razna hoții si escrocii pun mana pe putere cu  doar 10%