10.10.2022

Toți ne întrebăm cum am ajuns sa trăim fiecare secundă cu frica  de înfometare, molime de tot felul, frig in case și la muncă, secetă, sărăcie, pierderea locului de muncă, inflație, război, atacuri nucleare, teroriști si multe alte frici alimentate de știri care ne afectează emoțional. Aplicând principiile gândirii critice, hulite de propovăduitorii politicii corecte, am ajuns la concluzia ca totul a fost generat de aroganta cu care homo  „foarte pozitiv „sapiens a aruncat la gunoi legea selecției naturale si a competiției intre locuitorii planetei. Teoretic pentru democrație, diversitate si toleranță. Practic pentru controlul resurselor prea puține pentru prea mulți. 

Săptămâna trecută s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace. Nobel, inginer suedez si om de afaceri a inventat dinamita si alte explozibile.  Din banii, mulți,  produși de invențiile sale se dau anual premii pentru varii domenii. In științele exacte unde funcționează încă competiția ,precum in sport, se mențin criteriile de excelentă. In schimb in literatură si pace ,politică la greu. Pentru ca banii din aceste premii sunt o formă de finanțare si legitimizare a unor anume ideologii. In 2009 Barack Obama câștigă premiul pentru pace pentru eforturile sale extraordinare in cooperarea internațională pentru pace după câteva luni de mandat! Se vede unde am ajuns după ce in 2014 Rusia a anexat Crimeea tot in mandatul sau. Competiție ba , interese politice da. In 2015 , Geir Lundestad,  fost secretar al comitetului Nobel, ne vorbește in cartea sa despre eșecul acestei decizii „speciale” pentru întărirea poziției domnului Obama. Cu „legitimitzarea” peace maker-ului din acele vremuri am suspiciuni rezonabile ca acum lucrează la fel de „foarte pozitiv” pentru „pacea „ improbabila din războiul de la granițele noastre. In spatele unei administrații contestate după  „pacea” din Afganistan pe care laureatul o  „garanteaza”.  Cine a luat premiul pentru pace anul acesta.? Niște ONG -uri luptătoare pentru pace si democrație in Bielorusia si Rusia .Ce au făcut nu se știe ,ca este dictatura acolo. Important este ca lupta si au nevoie de finanțare pentru victorie. 

Acum Nobel -ul pentru literatura. Competiție  cu filtre serioase de „calitate” .Vă mai amintiți de filmul siropos al premiului pentru literatura dat lui Bob Dylan in 2016. Pentru luptă socială si protest politic prin textul cântecelor sale. Totul pentru frontul ideologic. Totul pentru victoria noii ideologii a „foarte politic corectului” homo sapiens reinventat financiar. Anul asta,  a luat Nobelul pentru literatura  doamna Annie Ernaux’s. Care este vocea femeilor discriminate si abuzate, subiect fierbinte ,după criza energetica ,in războiul electoral american din noiembrie , susținută cu entuziasm de extrema stânga franceză. Literatura rămâne o arma politica. Încă in fizica si chimie nu se poate , dar cu „schimbările climatice” si cu maturizarea Gretei si a depozitelor de idei din spatele ei nu se știe cum va evolua „resetarea” legilor naturii. Money talks. De la exemplele cu Nobelul putem merge cu exemple spre baza piramidei luptei împotriva competiției, datatoare de palpitații luptătorilor pentru egalitate in drepturi fără nici o urma de responsabilitate. Locuri in universități sau in companii pe baza de apartenenta la minorități, nu pe competiție directă. Competiții de iarna in tari cu temperaturi de vara. Pensii , masterate si doctorate „Speciale”. Pentru salvarea si implementarea democrației. Liste electorale construite pe nevoi politice „speciale”. Războaie, operațiuni speciale, conflicte rasiale sau religioase ,acte teroriste apărute din neant. Salvarea planetei cu omuleți „verzi” călărind biciclete si trotinete printre specii pe cale de dispariție de tipul urșilor, leilor sau șobolanilor cu creasta gri. O lume in care competiția este ucisa in numele egalității de șanse , îndreptată împotriva selecției naturale, distruge omenirea. Democratic!