18.10.2022

La ordinea zilei sunt cererile tot mai numeroase de creșteri de salarii, pensii si scheme de ajutorare pentru categorii sociale si profesionale tot mai diverse, pe fondul unei inflații galopante. Cauzată de deciziile proaste ale liderilor locali si mondiali din ultimii 20 de ani si accentuata de războiul din Ucraina. Unde se găsesc banii ? In căldarea in care se varsă taxele si impozitele cetățenilor. Căldarea se tot golește de la criza din 2008 ,apoi din cauza cheltuielilor din pandemie urmată de cheltuielile cu imigranții ilegali, cu subvențiile pentru promovarea tranziției la economia verde si in final cu finanțarea luptei pentru salvarea democrației in Ucraina. 

Care este soluția când într-o gospodărie nu mai ajung banii pentru cheltuielile lunare? Oamenii chibzuiți si responsabili se uită la lista nevoilor și le reorganizează funcție de relevanta lor. Nu iți schimbi televizorul, telefonul sau mașina si nu angajezi consultanți in diete când nu iți ajung banii de mâncare, de plata întreținerii ,a facturilor la firma de telefonie sau achitarea ratelor la bancă. Iresponsabilii si nechibzuiții ,cei care nu au bani dar își caută salvarea in IFN-uri si economia gri, se încăpățânează sa cheltuie mai mult, îndatorându-se peste măsură in așteptarea unor ajutoare providențiale. Cam asta se întâmplă si cu economiile lumii si in mod special cu economia românească. Statul roman cheltuie mai mult decât încasează, satisfăcând nevoi irelevante in detrimentul celor fundamentale. Romania are venituri bugetare de 29% din PIB si cheltuieli de 36% ,așa ca statul se împrumută  pentru cei 7% cu dobânzi din ce in ce mari, amanetând tara pe termen lung. Portofelul statului se umple cu taxele si impozitele plătite de cetățeni și  agenți economici. Diferența dintre venituri si cheltuieli se acoperă din împrumuturi garantate cu resursele tarii, așa cum la banca împrumuturile se garantează cu case sau terenuri. Daca cheltuiești iresponsabil banca iți ia casa, daca gestionezi iresponsabil banii publici duci tara in incapacitate de plata si ti se iau resursele naturale. Poate statul roman sa oprească sărăcirea populației ? Are surse de finanțare ale cheltuielilor strict necesare ? Are. Dar reprezentanții vremelnici ai acestui stat , Parlamentul ales „democratic”  si liderii locali aleși intr-un singur tur prefera sa se chivernisească pe termen scurt atacând portofelul pe care îl gestionează si pasând responsabilitatea decontărilor pe termen lung fraierilor care i-au votat. Cu aroganță si cinism. Cum altfel să catalogăm încărcarea organigramelor in instituțiile finanțate din portofelul statului , cu rude fără competente, fătuci frumoase la chipul fotoshopat pe net cu competente imposibil de machiat, miniștrii, secretari de stat, directori si șefuți cultivați in serele de partid precum plantele otrăvitoare ale dealerilor de droguri. Cum altfel sa catalogam achizițiile de izolete, măști neconforme, vaccinuri de aruncat la gunoi, mașini si motociclete , aparatura scumpă si nefolosită, tehnica militară fără ofset, borduri in loc de drumuri, reducerea producției de energie, închiderea unor capacitați de producție de interes național.

Toate aceste cheltuieli daca ar fi tăiate ar fi bani si pentru creșterea pensiilor si salariilor. Ar fi bani pentru investiții reale care sa creeze locuri de munca producătoare de taxe si impozite sănătoase. De ce nu se dorește? Pentru ca cetățenii sărăciți si dependenți de pomenile din portofel sunt mai ușor de manipulat la vot.