Lumea noastră a început să arate ca o ogradă în care găinile cotcodăcesc zăpăcite de tot felul de prădători. Cocoșul responsabil cu ordinea, în loc să cânte trezirea la realitate, are probleme existențiale. Vrea să-și schimbe sexul și să producă ouăle pe care găinile stresate emoțional nu le mai produc. Rezultatul haosului produs de prădători este că am intrat în criza de ouă și în criza de pui vi.

Cum am ajuns aici? Cine sunt prădătorii? Omul a evoluat ca specie respectând legile naturii. În momentul în care omul a început să pună sub semnul întrebării aceste legi, să le modifice, s-a declanșat haosul. Cutia Pandorei s-a deschis în momentul în care omul a contestat legea selecției naturale in numele egalității de șanse si luptei pentru instaurarea democrației acolo unde populația nu era pregătită. Si asta a început in America  prin anii 50.Economia creștea. America era liderul absolut al lumii democratice . Pericolul reprezentat de blocul Sino -Sovietic  in declanșarea unui al treilea razboi mondial si instaurarea comunismului a determinat administrațiile Truman , Eisenhower si Kennedy sa ajute regimul anti-comunist Diem din sudul Vietnamului cu asistentă militară si substanțială asistentă economică să facă fata grupării de guerila Viet Cong, din nordul comunist. A urmat asasinarea președintelui Kennedy .Lyndon Johnson devine președinte. El  a fost împuternicit de Congres sa ia orice masuri pentru păstrarea păcii si securității in Asia de sud-est unde conflictul escaladează. In martie 1964 navele americane sunt atacate in golful Tonkin .Așa că a început războiul din Vietnam. In 1968 SUA avea 548000 de soldați pe front si pierduse deja 30000.Simultan cu războiul  Johnson demarează proiectului intern „Măreața Societate”. Care promitea eradicarea sărăciei si a injustiției rasiale. Costurile războiului blochează reformele promise de Johnson. McCarthy își construiește o strategie electorala de extrema dreapta in alegerile primare si câștigă 41%b din voturi. Johnson anunța ca nu mai candidează .Robert Kennedy intra in cursa electorala. Urmează asasinarea lui Martin Luther King si apoi asasinarea lui Robert Kennedy la Convenția Democrata din Chicago. In 1966 Democrații pierd masiv in alegerile de mijloc de mandat. Președintele Johnson nu își mai poate trece majoritatea masurilor sociale prin Congres. In 1968 republicanul Nixon câștigă președinția si încheie războiul. Vietnamul intra in sfera de influenta a Chinei. Am făcut aceasta recapitulare pentru ca ograda de găini zburătăcite de astăzi semănă prea mult cu cea de la sfârșitul anilor 60. Daca facem recapitularea consecințelor din anii 70 avem o perspectivă a ceea ce ne așteaptă in următorii anii după alegerile din noiembrie de anul acesta din SUA. In 1973 a fost criza petrolului. Acum avem deja criza energiei. Mult mai virulentă pentru că globalizarea este un mediu propice de răspândire rapidă a oricăror crize.

La sfârșitul anilor 90 când am citit prima dată, „Marea Tablă de Șah” a lui Brzezinski mi-am pus întrebarea: La ce se referă  autorul când  spune că Ucraina și Azerbaidjan sunt piloni geopolitici vitali pentru interesele SUA și extinderea -“diluarea” spre est a UE sau NATO simultan cu excluderea Rusiei din ecuație ar fi destabilizatoare pentru statutul Americii ca putere mondială .In 2022 toate temerile se confirma. Rusia nu s-a democratizat. Deschiderea Occidentului către investițiile in Rusia a dus la crearea unei „elite” financiare care in loc să participe la democratizarea tarii, a sărăcit-o. Acest lucru a fost posibil cu participarea democrațiilor consolidate, pentru care profitul pe termen scurt a fost mai important decât echilibrul social pe termen lung. Si lupta pentru democrație s-a reaprins in Ucraina. Cu ce costuri? Cu ce finalitate globală?