Pe măsură ce politicienii dau măsura incompetenței in luarea de decizii, asistăm la masacrarea limbii romane. Balivernele cu care suntem drogați in timp ce viața noastră se degradează  sunt încărcate de „absolut” sau „foarte clar”. Cu cât minciunile sunt mai mari, ele sunt prezentate ca soluții „foarte” corecte sau „foarte” pozitive.  Nu este un tic verbal. Este un machiaj grotesc al incompetenței si superficialității aplicat cu aroganța aceluia care are puterea. Pe care o exercita asupra acelora pe care ii disprețuiește.

In logica binară pe care sa bazează tehnologia modernă , exista doar 0 si 1. Nu există foarte 1 sau aproape 0. Tot așa nu putem vorbi de foarte pozitiv si aproape negativ. Nici corectitudinea  nu poate fi negociată. Așa cum nu ar trebui negociate valorile care au creat civilizația europeană sau principiile democrației pe care o invocam de fiecare data când o încălcam . De unde aceste gânduri? Din toate declarațiile cu care ne-au pălmuit in ultimele zile liderii lumii si mai marii noștri.

La ONU s-a desfășurat săptămâna trecuta summit-ul „Transformarea Educației, Construcția viitorului nostru”. Neapărat cu accent pe valorile promovate de progresiștii din universitățile americane de top.

După care am aflat ce este imperialismul. Nu va gândiți la Vietnam, Kosovo ,Irak sau Libia. Era vorba de conflictul din est. „Foarte clar” pentru cine a studiat in școlile atacate de reformatorii spălați pe creier de pedagogii de școala nouă „foarte pozitiva”.

Președintele României a grăit  la ONU in același limbaj de lemn specific României educate despre orice ,mai puțin despre realitățile economice. După care a zburat la San Francisco, la Ritz Carlton Hotel ,de unde a cuvântat cu avânt ‚absolut” despre  economia românească „foarte pozitiva”. Dar nu este foarte clar de ce nu sunt bani de pensii. Absolut corect . Fără argumente dar asta nu contează .

A venit apoi si Ursula , mama CE si a amenințat „absolut” democratic Italia. Dacă o sa voteze cu alianța condusă de Meloni o sa primească na-na la popou. Atenționații „foarte negativ” agresați emoțional o acuza de bullying. A mai grăit si Papa de la Roma că trebuie sa primim imigranții in nevoie chiar daca bătrânii Europei ,care au luptat pentru valorile ei in zeci de războaie de abia își duc zilele.

Aflam cu claritate „absolută” că toate nenorocirile vin din încălzirea globală și din cauza războiului. Nimic despre mediul poluat de gunoaiele societății de consum si eradicarea șobolanilor care mișună  „ foarte negativ” pe marile artere ale orașelor sanctuar. 

Aflam ca trebuie schimbata structura Consiliului de securitate ca sa iasă alegerile cum trebuie. Dacă ai bani interpretezi legile si adjectivele cum vrea mușchii tăi. Prietenii de ieri inamicii de astăzi .Totul pentru profit totul pentru democrație. Foarte absolut democratic. Ați înțeles. Foarte clar?

Acest “foarte” pe care îl folosesc decidenții când trebuie si, mai ales, când nu trebuie, camuflează lipsa de argumente in dialogurile cu lumea si, in special, lipsa valorilor pe care ar trebui sa ne putem sprijini in verdictele si deciziile zilnice. Vrem sa ne facem auziți. Avem dreptul la păreri. Punând un ‘foarte” in fata adjectivelor cu care împachetăm pozițiile noastre in pseudo-dialogul cu ceilalți, le refuzam acestora dreptul de a pune sub semnul întrebării “adevărurile” pe care încercăm sa le impunem. Se întâmplă in fiecare moment in acest război economic care pârjolește lumea . Drepturile omului ascund lupta pentru interese economice. Adevărul devine profund relativ, se nasc enclave de corectitudine generate de presiunile majorității, iar acesta capătă grade de comparație ce evidențiază flexibilitatea si instabilitatea nesănătoasă a reperelor morale.Absolut, foarte clar, statul de foarte drepți trebuie aparat!