Ucraina este a doua țară după Franța ca producție de energie electrică în centrale nucleare de concepție ruseasca (54%). Energie ieftină și mai puțin periculoasă pentru mediu decât cea pe cărbune. Pentru a controla aprovizionarea cu energie a Ucrainei ,rușii au încercat ocuparea centralelor nucleare după ce au amenințat occidentul cu atacuri nucleare. Doua lucruri diferite legate doar prin cuvântul „nuclear” gerator de panica pentru cei neinformați. Ce a înțeles lumea după știrile alarmiste cu monitorizarea gradului de radiații de Cernobîl ? Ca este posibil sa fie iradiați. Si au năvălit in farmacii sa cumpere iod. Franța a trimis iod in Ucraina România anunță începerea producției de iod la Iași și în felul ăsta isteria s-a amplificat. Nimeni nu a explicat clar pe înțelesul maselor care ar fi impactul unui improbabil accident nuclear. După doi ani de criza de Euthyrox (vitala in tratarea afecțiunilor glandei tiroide) in Romania, la care guvernanții nu s-au grăbit sa găsească soluții pentru ipotetica nevoie de iod s-au găsit imediat soluții. Ce sa înțeleagă oamenii din asta? Ca este foarte probabil sa fim iradiați in urma acestui conflict. Orice știre despre ocuparea unei centrale electrice nucleare creste frica. O forma de presiune pentru cererea din partea cetățenilor de intervenții ale Occidentului in conflict.Ca si cum o escaladare a conflictului ar diminua pericolul ipotetic. Poate , dacă luam in considerare știrile privind intenția Ucrainei, înainte de declanșarea conflictului ,de a reduce dependenta de tehnologia nucleara rusa prin asocierea cu americanii de la Westinhouse sau proiectele cu americanii de la NuScale Power pentru achiziționarea reactoarelor mici pe tehnologie SMMR, am mai înțelege de ce s-a declanșat isteria iodului. Cernobîl a fost de marketing. Zaporojie si Hmelnitki conțin mesajul de fond.
Alta isterie a fost cea cu pașapoartele si cash-ul in valuta. Imaginile cu refugiații ,date obsesiv la știri in paralel cu cozile la pașapoarte si criza de cash la casele de schimb au alimentat teama in lipsa unor explicații clare si pertinente privind diferențele dintre Ucraina si Romania. Romania este membra UE. Romanii circula cu cărțile de identitate in Europa, spre deosebire de ucrainenii, care au nevoie de pașapoarte si viza. Românii nu au nevoie de cash ca sa circule in lume .Cărțile de credit funcționează perfect, deoarece băncile românești emitente nu sunt afectate de sancțiunile aplicate băncilor rusești, multe cu sucursale in Ucraina. Ca întotdeauna autoritățile romane au reacționat lent si neprofesionist. Pe termen lung impactul creșterii inflației, al dobânzilor bancare chiar pot afecta sistemul bancar romanesc care nu are nevoie de isterii fabricate, ce cresc doar audienta televiziunilor si a traficului pe internet.
In acest context de panica niște decidenți inepți au mai turnat gaz peste foc cu Legea „situației de criza”.Ca sa mai pierdem forța de munca calificata si tânără Ca si cum in timpul unui incendiu ,scoți o lege de mobilizare a pompierilor virtuali. O alta grenada de fum a fost proiectul „Ministerul Adevărului „inițiată de experții de la Global Focus. O forma de cenzura a știrilor care decopertează inepțiile decidenților momentului. Cui folosește o masa de oameni bombardata cu știri alarmiste despre crize apocaliptice ? Fără explicații serioase si argumentate despre cauze. Acelora care vor sa ii împiedice pe cetățenii sa le identifice greșelile si sa le îndepărteze cu frustrările de rigoare degetele de pe butoanele de decizie.
Daca nu știu sa ne ofere bunăstare ne bombardează cu frici. Buncărul salvator este gândirea critica, cat a mai rămas din ea după bombardamentul educației.